Без реваншизъм, но със спешни задачи встъпи в длъжност служебният министър на финансите

Увеличен дефицит в бюджета и орязани пари на министерствата. С това ще се сблъскат служебните министри. В последния си работен ден парламентът реши да отреже по 5% от разходите на ведомствата и да даде тези пари за Здравната каса. Докато сдаваше властта Пламен Орешарски обяви, че неговото правителство оставя пълна хазната - резервът е 8,2 млрд. лева. Какво обаче показват сметките на приелите властта нови министри?

Още по темата

 

Без реваншизъм и без списък с кадрови промени, но със спешни задачи - така новият финансов министър Румен Порожанов встъпи в длъжност. Точка първа пред финансиста ще бъде размразяването на евросредствата и разплащането с  хората.

 

„Ще предложим един готов законопроект за изпълнение и допълнение на бюджета за 2014 година, така че то да бъде предложено на следващото Народно събрание”, отбеляза Порожанов. 

 

Глътката въздух, която получи Здравната каса с актуализацията на бюджета, пък може да се окаже проблем за 15-те министерства, които се оказаха с орязани финанси. Според министъра на финансите това поставя под доста сериозно напрежение служебното правителство.

 

„Ситуацията с допълнителния буфер наистина създава напрежение в системите и ще постави на изпитание съответните министри и министерства”, призна досегашният титуляр на поста Петър Чобанов.

 

Йордан Бакалов е един от министрите, който заварва тежко наследство. Орязаният бюджет в МВР вещае или полицаи без заплати, или мизерни условия на труд. Бакалов обаче не се отказва от възможността да вдигне парите за полицаите.

 

Въпреки че бюджетът на Здравната каса беше актуализиран с 225 млн. лева, според лекари и пациенти парите не стигат със 100 млн. А това може да се окаже фатално за хронично болните. Другата неотложна тема са проблемите в Спешната помощ.

 

Ще бъдат ли решени част от проблемите и в здравеопазването - отговорите ще чуете в четвъртък от служебния министър Мирослав Ненков в "Здравей България".

 

Повече по темата ще научите от видеото.