На пленума на социалистите беше избрано името „БСП-Лява България”

БСП избра ново име за изборите. Левицата се отказва от марката „Коалиция за България” и залага на по-разпознаваемото „БСП-Лява България”. 

 

Освен името на днешния си пленум червените одобриха и предложението за смяна на трима души от ръководството. От Изпълнителното бюро отпадат Красимир Янков, Борислав Гуцанов и Емил Костадинов. На тяхно място влиза само един човек - Захари Георгиев, депутат от „Коалиция за България” в 42-ото НС. 

 

От предизборния щаб отпада Сергей Станишев. 

 

Пленумът започна с реч на новия лидер на партията Михаил Миков, в която отправи критики към президента Росен Плевнелиев. 

 

Последните месеци преди разпускането на 42-ото Народно събрание се наблюдава консолидиране на десницата и използване на всички конституционални възможности, най-вече на президента, за атака срещу БСП. В тази обстановка ясно се очертава опитът за намеса на президента в политическия живот. Ако погледнете приоритетите, които си поставя служебният кабинет, очевидно е, че те далеч надхвърлят късия конституционен срок, в който ще управляват”, заяви Михаил Миков.

 

Социалистите предвиждат още да създадат контролен орган, който да следи работата на служебния кабинет. 

 

По време на пленума беше изслушан бившият енергиен министър Драгомир Стойнев по темата „Уестингхаус”.