Зоологическите градини у нас не са задължени да разполагат с план за безопасност и превенции

Самата зоологическа градина е направила най-вероятно онова, което е можела да направи. Още в самото начало на бягството обаче е можела да потърси помощ от другите зоологически градини или да потърси контакт с МОСВ, които знаят кой може да помогне в този момент”, заяви за „Събуди се” Димитър Иванов – управител на Парка за танцуващи мечки в Белица.

Още по темата

 
Според Димитър Иванов всеки зоопарк трябва да разполага с план за безопасност и превенции – нещо, което обаче не се изисква по закон от държавата, а се изготвя по желание на зоопарка. 
 
„В България повечето зоопаркове не са подготвени за такива неща. Ние ги наследихме и те въобще не се развиха. Те са най-лесно ударяемата единица в нашето общество, защото много трудно се грижим за тях”, допълни управителят на Парка за танцуващи мечки в Белица.
 
Марта Георгиева от Сдружение „На ти с природата” се съгласи с тезите на Димитър Иванов и допълни:
 
„Прочитайки доклад от 2011 г. на организацията „Роден свободен” за направена  проверка на терен в 10 български зоопарка, човек може да се втрещи. От началото до края, тази ситуация може да бъде предвидена само от този доклад”.
 
Повече за ситуацията в Софийския зоопарк и за зоопарковете в провинцията – разберете от видеото.