БНБ се обърна към чуждите експерти предсрочно да инспектират финансовата ни система

Мисията на МВФ ще сложи точка на спекулациите, че страната ни е във фалит. Това смятат експерти за поисканата от България проверка на финансите ѝ.

 

Късно снощи стана ясно, че БНБ е поискала чуждите експерти предсрочно да инспектират финансовата ни система. 

 

По правило МВФ прави регулярни мисии у нас, но следи основно за това как се изпълняват приходите и разходите в бюджета, както и случват ли се реформите в различните сектори, за които слушаме съвети от години.

 

Проверка на финансовата система каквато са поискали централните банкери не е правена от 2008 година.

 

Управителят на БНБ Иван Искров е поискал емисарите на фонда да дойдат у нас преди есента, когато е следващата редовна мисия. 

 

Според бившия финансов министър Христина Вучева така най-накрая ще се изясни колко черна или колко бяла е ситуацията във финансите на страната.

 

„Крайно време е да се спре с разнопосочното говорене”, заяви Христина Вучева. 

 

Според синдикалиста Димитър Манолов обаче шефът на БНБ търси индулгенции. 

 

„Затъна заради КТБ, Искров беше марионетка. Сега търси индулгенция”, заяви Манолов.

 

Въпреки различните позиции за това защо Искров предприема този ход и двамата застават зад тезата, че той ще е полезен и ще стане ясно, че приказките за фалити са безпочвени. 

 

Според Вучева позицията на вече бившия премиер Пламен Орешарски за бюджета и прекрояването му съвсем  не е била професионална. 

 

„Той дойде в името на експертизата и ни измами. Не може един бивш министър на финансите да каже: Давам ви една актуализация, но може и без нея”, заяви Вучева.

 

Информацията, която БНБ ще получи от фонда след евентуалната проверка, ще помогне, за да се намери отговори на въпроса нужно ли е да се актуализира бюджета и с колко. Президентът поиска от новото правителство именно да актуализира бюджета. 

 

Последните анализи на МВФ от юни сочат, че има рискове за изпълнението на приходите. Проблем създава и това, че има натиск да се харчи повече особено при по-ниски приходи, но пък се отчитат мерките на предишното правителство да се овладее дупката в бюджета и никъде в доклада на МВФ от юни не е посочено, че е нужно да се актуализира Бюджет 2014 нито пък дали е нужно да се теглят допълнителни кредити за милиарди.