Самолет на турските авиолинии беше приземен аварийно на аеропорта

Летище София изправено на нокти заради забравен лаптоп. Самолет на турските авиолинии беше приземен аварийно на аеропорта. 

 

Причината е съмнение, че на борда има взривно устройство. За щастие - тревогата се оказа неоснователна. Единствено екип на Нова беше на летището и проследи случващото се.

Още по темата

 

По план, самолетът трябва пътува от Брюксел за Истанбул. Съмнителен лаптоп без собственик обаче налага друго - аварийно кацане в София към 19 ч. Пътниците са изведени в транзитна зона, а самолетът е подложен на щателна проверка.  

 

Малко след 20:30 часа снощи на борда се качват двама сапьори, час по-късно беше произведен контролиран взрив - оказва се, че тревогата била неоснователна. Така всичко завърши благополучно, а малко след 23 ч. полетът към Истанбул продължи.  

 

Журналист: Летищните власти са се справили перфектноСпоред журналиста Александър Богоявленски, аварийни приземявания по такива причини са все по-често срещани. По думите му, преди няколко месеца българските власти са минали обучение как да действат в подобни ситуации, а реакцията им от вчера е напълно професионална: „Няма нищо пресилено в реакцията на летищните власти в София. Справили са се перфектно, като по книга”.  

 

Лаптопите и таблетите станаха обект на специално внимание от летищните власти в редица страни. Според експерта по сигурността - Иван Бояджиев, това никак не е случайно. 

 

Съвременните терористи правят бомбите все по-модерни, правят ги даже и в подметка на обувка, затова си сваляш обувките и минаваш на рентгена. Само по този начин може да се разбере. Така че не е проблем да се свали един самолет с лаптоп”, обясни експертът по сигурността. 

 

Повече гледайте във видеото.