Най-сериозно засега е положението в района на Враца и Бяла Слатина

Рекордни загуби на пшеница заради наводненията. Добивът е с 20% по-малък от очакваното тази година. Най-сериозно сега е положението в района на Враца и Бяла Слатина. Възможно ли е количествата да не стигнат за хляб?


Обикновено по това време на годината, в този склад трябва да има 10 пъти повече зърно. А жътвата трябваше да е приключила преди месец, но не и тази година. Заради влагата, комбайните затъват в калта и дори не успяват да достигнат до класовете. Така голяма част от пшеницата все още е неожъната. Качеството и количеството й са под въпрос. Проблеми с хляба няма да има, но всичко това определено ще намали износа.


За пръв път от наводненията в края на юли Пламен Кузманов успява да проникне сред насажденията си без да е оборудван с тежка техника.


„Тук беше пълно с вода! Това няма къде да го продадем! Всичко е мокро! - Това 100% ли е загубено жито сега? - Ами, това е на 100%”, твърди Пламен Кузманов.


Капка дъжд не е капвал тук от дни. Само за няколко месеца е извалял повече дъжд, отколкото за две години напред.  Затова земята е толкова напоена, че техниката затъва. Доказателство за това е закъсалият комбайн, който срещаме малко по-надолу.


Всичко това се отразява и на качеството на реколтата. Георги разказва, че жътвата на ечемика е в разгара си, когато идват пороите.


„Преди дъждовете нямахме никакъв проблем, ето, това е преди дъжда юни месец прибиран ечемик. Това е ечемик, прибиран преди два дни. Разликата е огромна”, обяснява агрономът Николай Тодоров.


Производителите разказват, че търговците се възползват от всичко това и смъкват цената. Ако миналата година тон жито се е продавал за 350 лева, сега цената е с 50 лева надолу. Проблем с хляба обаче няма да имаме.


„България употребява около 1 милион тона пшеница годишно. Истината е, че земеделската продукция в Южна България е достатъчна като количество и качества, за да върши хлебния баланс на България”, твърди Марияна Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите.
Износът обаче ще падне с до една трета, прогнозират зърнопроизводители. И се опасяват, че в крайна сметка – те ще са тези, които ще платят за лошото време.


Доколко сериозна всъщност е ситуацията, окончателно ще стане ясно след 10 дни, когато при добро стечение на обстоятелствата жътвата вече ще е приключила.


Повече по темата гледайте във видеото.