Това сочи справка на Инспекцията по труда, изготвена за Нова ТВ

Всяка фирма е средно с по шест нарушения, отчитат от Инспекцията по труда в справка, изготвена за Нова телевизия. От началото на годината нарушенията на трудовото законодателство са близо 150 000 в общо 27 000 проверени фирми. 
 
До края на юли от Инспекцията по труда са проверили фирми, в които работят над 1 000 000 души. А резултатите не са никак розови. В повече от половината от случаите са нарушени трудовите правоотношения на служителя. Установени са проблеми със заплащането на труда, почивките и отпуските, както и работното време. В близо 40 на сто от случаите пък шефовете не спазват здравословните и безопасни условия на труд. 
 
Инспекторите по труда са категорични, че извънредният труд е сред най-честите нарушения, за които съобщават работниците. Често обаче се случва така, че служителите не признават за нарушенията по време на проверките, а след края на сезона. Излъгани веднъж, после обаче е късно. Освен страх обаче, често работниците не познават правата си, а именно - не повече от 12 часа труд и не по-малко от 12 часа почивка. Но при едно условие – ако имаме трудов договор. В противен случай не можем да претендираме за нищо.
 
Ако обаче сме се опитали да бъде изрядни и въпреки това сме лъгани, от Инспекцията по труда съветват да подадем сигнал, колкото се може по-скоро. Ще бъдат уважени обаче само сигналите с посочени подробни лични данни.
 
От Инспекцията по труда все още мълчат в кои сектори провинилите се тази година са най-много. Отчетът за миналата година обаче е категоричен – по отношение на работното време, отпуските и почивките най-често проблеми има в три сектора - търговия на дребно, ресторантьорство и производство на храни. А от наказания за миналата година държавата е събрала 16,3 милиона лева.
 
Повече гледайте във видеото.