Свръхулов е довел до драматично намаляване на популацията на рибите арапаима

Рибите арапаима, които достигат на дължина до 3 м и доминираха по течението на р. Амазонка, са застрашени от изчезване, съобщиха БГНЕС и Би Би Си, позовавайки се на становището на учени.
 
В 8 от 41 проучени общности край реката арапаима вече е изловена и има изключително малко такива риби. Местни рибари били обучени как да преброяват рибите в рамките на дълготрайно проучване на въпроса. Според учените ефектът от ловa върху рибите-великани бил по-лош, отколкото се мислело. 
 
Арапаима може да достига до тегло от 181 кг и е между най-големите сладководни риби в света. Тъй като тези великани дишат кислород, трябва да излизат на повърхността на реката на период между 5 и 15 мин. Това ги прави лесна жертва на улов. Теглото им ги прави привлекателни за рибарите, които използват в преследването на арапаима харпуни и мрежи. Преди столетие гигантските риби са господствали във водите на Амазонка, но свръхуловът им днес е довел до драматично намаляване на популацията им.
 
Екипът от учени, който е извършил изследването, е бил начело с д-р Леандро Кастело от Вирджиния Тех. Целта на учените е била да установят доколко популацията на арапаима се намира в района на Долна Амазонка. Участниците в екипа са разговаряли със 182 рибари, които са оценявани като експерти в занаята от свои колеги, живеещи в район 1040 кв. км по поречието на Амазонка.
 
Изследването установило, че популацията на арапаима изключително много е намаляла в 57% от проучваната територия, локално е затихваща на 19% от площта, извънредно много е експлоатирана на 17 на сто от територията и се радва на добросъвестно отношение върху едва 5% от лощта, която била проучена.