Ще направим всичко възможно конфликтът в Украйна да бъде прекратен най-скоро, заяви руският президент

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия „не трябва да се откъсва от останалата част от света", предаде БГНЕС. 

 

Заради конфликта в Украйна в момента отношенията на Москва с Европа и САЩ са на най-ниското си ниво, а от двете страни се налагат една след друга икономически санкции.

 

„Трябва да развиваме страната си спокойно, достойно и ефективно, без да се откъсваме от останалата част от света, без да късаме връзките с нашите партньори, но в същото време и без да позволяваме да се държат презрително с нас”, заяви Путин в Ялта.

 

Русия е готова да направи всичко възможно, за да постигне уреждане на конфликта в Украйна, каза още руският президент, който говори пред депутатите от Думата (долната камара на парламента), събрани в Крим.

 

„Следим внимателно ситуацията там, обсъждаме този въпрос с ръководителите на Украйна, с международната общност, с основните международни организации. Ще направим всичко възможно конфликтът да бъде прекратен възможно най-скоро, за да спре проливането на кръв в Украйна", допълни Путин.

 

Той осъди катастрофалното хуманитарно положение в източната част на страната, като го нарече „кървав хаос” и „братоубийствен конфликт”. 

 

Над 2000 души бяха убити за четири месеца в конфликта в Украйна между редовните сили и проруските опълченци, сочат последните данни на ООН. Киев и западните страни обвиняват Русия, че доставя оръжия на сепаратистите от началото на конфликта, което Москва отрича.