За едно столетие каналът променя коренно корабоплаването между Атлантическия и Тихия океан

Едно от седемте чудеса на модерния свят - Панамският канал, навършва днес сто години от пускането си в експлоатация. 

 

Замислен като световен търговски път, за едно столетие каналът променя коренно корабоплаването между Атлантическия и Тихия океан.

 

Панамският канал е изкуствено прокопан воден път, който пресича Панамския провлак в най-ниската му част. Преминаването през него елиминира необходимостта от изминаване на дългия и опасен път през Магелановия проток. Дължината на канала е почти 82 км, а широчината - 150 м, като за едно денонощие се прекосява средно от 48 кораба. 

 

Това е един от най-мащабните и сложни строителни проекти в световната история. Строежът му е започнат отначало от френска компания, но известно време след нейния фалит с проекта се заемат Съединените щати, които го и завършват. От построяването си през 1914 година до 1999, каналът се контролира от Съединените щати, след това от специална панамска правителствена агенция. 

 

В момента се извършва мащабен проект по разширението на Панамския канал. Работите обаче се бавят заради оскъпяването на проекта и световната икономическа криза.

 

Първоначалната цена на разширяването на канала възлизаше на 5.2 млрд. долара, но по всяка вероятност ще нарасне на 7 милиарда. Проектът трябва да бъде завършен до юни 2015 година.