С тези думи той отговори на молбата на Близнашки за подкрепа на Кристалина Георгиева

„Основната задача на служебното правителство е произвеждането на свободни и честни избори. Затова буди тревога фактът, че на първото си заседание кабинетът взе решение за номиниране на българския еврокомисар на тъмно, което е в разрез с договореното при президента и с позициите, които Вие лично отстоявате публично”.

 

С тези думи президентът на ПЕС се обръща към премиера Георги Близнашки. Преди дни министър-председателят поиска от Сергей Станишев подкрепа в кандидатурата на Кристалина Георгиева за заместник-председател на Европейската комисия и върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност.

 

Още по темата

"През годините винаги съм се водил от националния интерес и възможността страната ни да получи силна позиция в ЕС”, твърди Станишев и допълва: „Сега в медиите се акцентира на въпроса „кой?”, а не „защо?” и „какво?” би направил за страната ни бъдещият еврокомисар. Бяха тиражирани редица кандидатури от целия политически спектър: Меглена Кунева, Кристалина Георгиева, Кристиан Вигенин, Надежда Нейнски. Без да бъда изчерпателен, смятам, че всяка една от тях има необходимите потенциал и експертност да представлява достойно държавата. Но за обществото ни е важно да знае какви са вижданията на всеки един от номинираните за бъдещето на ЕС и за мястото на България в него”.

 

Станишев отвръща още, е ако се вземе политическо решение постът Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност да се даде на ЕНП, то той ще подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева. Ако обаче постът бъде предложен на ПЕС, то тогава Станишев очаква министър-председателя да подкрепи кандидатурата на европейските социалисти.

 

„Известно Ви е, че премиерът на Италия  Матео Ренци номинира с официално писмо до председателя на ЕК за този пост Федерика Могерини, която се ползва с широка подкрепа.При реализирането на втория вариант съм готов на диалог, макар и малко закъснял, за да може България да получи ключов ресор за Кристалина Георгиева в новата Европейска комисия”, допълва Станишев.