Павел Александров беше освободен по време на управлението на вече бившия министър Таня Андреева

Нови рокади бяха направени в българското здравеопазване - от днес Фондът за лечение на деца е с нов-стар шеф. Павел Александров беше освободен по време на управлението на вече бившия министър Таня Андреева. 
 
Причината е колкото банална, толкова и фатална - парите във Фонда за лечение на деца са изчерпани. В началото на 2014-та са предвидени 5 милиона лева, а до края на годината остават още четири месеца. Старият шеф се връща, защото по думите на служебния министър на здравеопазването, по негово време нещата са били под контрол
 
Ивалена или Ивка страда от болест, която няма име. Тя се среща толкова рядко, че в цял свят от нея страдат едва шест деца. Единственият й шанс за лечение е в чужбина. За него обаче трябват много пари - 12 хиляди лева на всеки три месеца. Фондът за лечение на деца отпуска пари за лечение, но не и за това, което се предлага в Германия и което помага на момиченцето. А аргументът им е, че там се занимават с нетрадиционна медицина, обяснява ни майката на момиченцето.
 
Фондът, вече с нов директор, би могъл да помогне с преразглеждане на решението си, ако има пари. 
 
„Изразходвана е една значителна част от сумата, която е предвидена за годината за фонда - това налага смяната директора и може би на част от обществения съвет”, посочи обаче здравният министър Мирослав Ненков.
 
От Фонда за лечение на деца успокояват, че въпреки трудната ситуация за лечение в чужбина до края на следващата седмица ще заминат четири деца.
 
Едно от децата, което ще замине по спешност за лечение в чужбина е 10-годишният Кристиян, за когото ви разказахме в Новините. Преди няколко месеца той падна върху фонтана при НДК и от тогава е в будна кома. 
 
Повече по темата гледайте във видеото.