За да работиш в Агенцията, трябва да си член на ДПС, твърдят бивши служители

Държавен рекет срещу чиновници. Скандални разкрития за дейността на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури (ИАРА). 

 

Бивши служители на ведомството твърдят, че за да работиш в момента в Агенцията, трябва да си член на ДПС. Само за седмица били уволнени над 40 души, които не били съгласни с условията на ръководството.

 

Политическата чистка била ръководена от ДПС, разказват уволнените. Това започнало след като през август миналата година за директор в агенцията е назначен Майдън Сакаджиев. Именно той, според освободените поставял политическите условия пред служителите.

 

Преди чистката Евгени Щерев е заемал директорски пост. Преназначен е от Сакаджиев като експерт в Агенцията на по-ниска длъжност.

 

Пред Нова телевизия проговориха и хора, които все още не са станали жертва на уволнение. Отвътре служителите твърдят, че са заплашвани и следени. Определени новинарски сайтове, които ровят из дейността на Агенцията били забранени. 

 

На мястото на уволнените се назначавали "удобни кадри" без необходимите качества. Така например, според служителите, шофьор на един от директорите бил повишен в експерт.

 

От Министерството на земеделието и храните обясниха, че са започнали пълна проверка на работата на ведомството. Резултат се очаква до няколко дни.

 

За Нова телевизия от Агенцията по рибарство и аквакултури заявиха, че в момента подготвят своя отговор по обвиненията с документи и факти, които ще бъдат изнесени в началото на следващата седмица.

 

Повече по темата гледайте във видеото.