52 години от смъртта на Петер Фехтер - символ на безумното разделение на света

На 17 август се навършват 52 години от смъртта на Петер Фехтер. Повечето хора едва ли са чували това име, но то остава символ на безумното разделение на света, Европа и Германия през ХХ век.

 

Петер Фехтер е един от първите, които опитват да преодолеят Берлинската стена, за да избягат от комунистическия цирк, в който попада източната половина на Европа. Преди него 38 души вече са намерили смъртта си при бягство към по-добрия свят. Година след издигането на срамната стена, 18-годишният Петер прави опит да прескочи бетонното заграждение. Приятелят му Хелмут успява, но Петер е прострелян от източногермански войник и за нещастие пада от тъмната страна на Желязната завеса.

 

Пред погледите на стотици берлинчани, както от запад, така и от изток, той остава да лежи между стената и бодливата тел повече от 40 минути. Така и умира от раните си в агония.

 

Едва час по-късно тялото му е отнесено от войниците на ГДР.

 

Комунистическите власти се опитват да прикрият случилото се със сълзотворен газ, но фотографи успяват да заснемат инцидента. Липсата на каквато и да е помощ за ранения Петер предава много точно духа на онова време.

 

В продължение на близо пет десетилетия целият свят наблюдава равнодушно това безумно разделение, което е допуснато да се случи в сърцето на Европа!

 

Не трябва никога да забравяме какво се е случило, за да не се повтори отново!