Парите, които тотото дава на спорта сега са с 1% повече за сметка на средствата за издръжка на тотализатора

Тези дни един българин забогатя със 7 милиона лева от тотото. В деня на тиража постъпленията за играта 6 от 49 достигнаха почти 1 милион лева. Как обаче тези пари достигат до спортистите у нас, за които реално са предназначени?


За миналата година спортният клуб по скокове на батут „Енчо Керязов” в Ямбол е получил 7 000 лева. Средствата не са само от тотализатора, тъй като няма как да се направи точна калкулация. Едно е ясно - парите не стигат. А в клуба има нужда от треньор и помощник. Приоритетно се заделят пари за състезанията.


„Ако има за екипировка - добре дошло. Ако остане за някакво лагерче за децата, добре дошло”, обяснява Нина Недялкова от Клуб по скокове на батут „Енчо Керязов”-Ямбол.


През 2013 година тотализаторът е събрал 160 милиона лева. За печалби са отишли половината от тези пари. 24 милиона са данъците. Реално за подпомагане на спорта у нас са останали малко под 27 милиона лева. Тези пари не се изсипват на куп в клубовете, а влизат по сметките на спортното министерство. А това, кой колко да получи се определя от постиженията.


„Класиранията през изминалата година най-вече от международния календар, масовостта на съответния спорт, наличието на повече спортисти в съответния клуб”, обяснява Красимир Панов, медиен съветник на Евгения Раданова.


Така повелява програмата за развитие на спортните клубове, приета по времето на министър Марияна Георгиева. Всеки клуб получава пари след кандидатстване с проект. Новото разпределение предизвика вълна от недоволство сред много клубове.


Парите, които тотото дава на спорта сега са с 1% повече за сметка на средствата за издръжка на тотализатора.


От своя страна спортното министерство разполага с 66 милиона лева за тази година. Едва милион и половина от тях са за администрацията.


Освен това министър Раданова, която пое ведомството, обеща да направи анализ на системата, по която се финансират спортните клубове.


Повече по темата гледайте във видеото.