Лидерът на ББЦ подкрепи призива на Соломон Паси за закриването на партията

Николай Бареков призова НДСВ да се влее в центристкия блок, воден от „България без цензура”.

Още по темата

 

„Подкрепям Соломон Паси в призива му за закриване на НДСВ. За да остане тази партия прозападна, проевропейска и прагматична, предлагам на предстоящия конгрес на ПП "България без цензура" на 30 август във Варна НДСВ да обяви вливането си в големия центристки патриотичен блок, воден от ББЦ”, заяви Бареков, цитиран от БГНЕС.

 

Според лидера на ББЦ този ход би бил приет като добра идея и приветстван от всички водещи политици в НДСВ, които през годините са дали своя принос за приемането на България в НАТО и ЕС.

 

„Чрез диалога и контактите ми с ключови фактори в Европейския парламент, като Джефри ван Орден и Ги Верхофстад, ще съдействам това сливане да бъде прието като добър знак за градивното и далновидно сътрудничество между консервативната и либералната идея на центристка база”, заявява Николай Бареков, се казва в съобщение на партийната централа. По думите му така НДСВ няма да умре, а ще се влее в един бъдещ незаобиколим фактор в българското Народно събрание и Европейския парламент и „ще има смисъл от краткото, но забележително съществуване на тази партия”.

 

„Надявам се, че Симеон Сакскобургготски ще погледне с добро око на това приятелско предложение и ще подтикне активистите на НДСВ, макар и броящи се на пръстите на едната ръка, да направят този достоен ход”, казва още лидерът на ББЦ.

 

В неделя бившият външен министър Соломон Паси обяви в Туитър и с писмо до конгреса на НДСВ, че напуска партията и призова за нейното закриване.

 

„Присъединих се към НДСВ - и по-точно към екипа на Цар Симеон II - през април 2001 г. с намерението да въведем България в НАТО и ЕС, с което се справихме през следващите шест години. Бях всеотдайно ангажиран с отбора на НДСВ, както през славните години на България (2001-2007), така и през годините на застой и упадък - и в държавата, и в партията, от 2008 г. насам. След 2007 г. България изгуби посока, а българите надежда. Очакванията ми, че НДСВ може да ги възстанови гаснеха постепенно и съвсем изтляха в годината между последните парламентарни и европейски избори (2013 – 2014 г.)”, обясни решението си Паси.

 

НДСВ няма да участва в безпринципни коалиции, чиято цел е влизане във властта на всяка цена, в това число и в резултат на нечисти задкулисни политически договорки. НДСВ не желае сътрудничество с политически субекти, които пред избирателите говорят едно, а в същност вече са се договорили да ги излъжат. НДСВ има горчив опит от коалирането си с ДПС и БСП”, се казва в разпространена от партията позиция.