За осем месеца световното население е изконсумирало цялостния ресурс, който Земята може да произведе

Човечеството започва да живее на кредит от днес. Това сочи годишният отчет на неправителствената организация Global Footprint Network, предаде БТА.

 

Оказва се, че за осем месеца световното население е изконсумирало цялостния ресурс, който Земята може да произведе, без да застраши неговото възпроизводство.

 

Всяка година този ден настъпва все по-рано, което значи, че човечеството все по-бързо поглъща своя „екологичен бюджет”. През 1993 година този ден се падна на 21 октомври, през 2003 той беше на 22 септември, а през 2013 - на 20 август, припомня организацията, базирана в САЩ.

 

Според Global Footprint Network е нужна планета и половина за производството на подновяеми екологични ресурси, необходими да поддържат човечеството.

 

Макар че тези цифри са лоши, „ние все още можем да вземем решителни мерки и да изградим едно благодатно бъдеще, основано на трайно използване на ресурсите. Нужно е обаче да се действа веднага”, се посочва в изявление на представител на организацията.

 

Възобновяеми източници на енергия, хранителни режими с по-малко месо, ликвидиране на линейната икономика (направи-изхвърли) и превръщането ѝ в циркулярна икономика, където отпадъците от едно производство са ресурс за друго, преосмислянето на урбанизацията, са някои от мерките в тази насока, според организацията.