Прегледите на съоръженията масово са фиктивни, признава Българската асансьорна асоциация

Жена загина на място, а друга е в болница с опасност за живота след поредното пропадане на асансьор. Инцидентът стана тази сутрин в 12-етажен блок в София. 

 

Двете жени тръгвали за работа. Домоуправителят Ангел Ангелов първи чува писъците на ранените жени и звъни на телефон 112. На мястото пристигат аварийни екипи и линейка и установяват, че е паднала кабината на асансьора. 

 

Загиналата жена е Цветелина Радунчева, която се качва в асансьора минути преди 09:00 часа, за да отиде на работа в транспортно министерство. При инцидента умира на място. 

Още по темата

 

„Предполага се, че асансьорът е паднал директно от 9-тия етаж, за да се случи това нещо”, разказа Красимира Динова, сестра на починалата Цветелина.

 

„Едната викаше за помощ. Казах им, че идва”, разказа домоуправителят Ангел Ангелов.

 

Бърза помощ само констатира смъртта на Цветелина, а спътничката ѝ е откарана в Окръжна болница. 

 

Според Държавната агенция за метрологичен и технически надзор причината за трагедията е некачествен ремонт.

 

Според Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, прегледите се правят фиктивно, само на хартия. Думите му се доказват и от факта, че преди месец асансьорът-убиец е бил проверен от технически експерт. 

 

Съседи обаче твърдят, че проблемите с асансьора са от седмица. Машината издавала странни звуци, а на места се клатела.


 
Виновните за инцидента са две фирми – „Витоша Лифт Груп”, която е извършила ремонта на съоръжението, и „МБ Лифт контрол”, която е трябвало да осъществява надзора над извършените в съоръжението ремонти. Тази фирма отговаря за поддръжката на 12 000 асансьора, а в нея работят едва шестима души. 

 

Къде се губи контролът при асансьорите?От фирмата, която е направила злополучния ремонт цял ден не вдига телефоните си. 

 

Най-големият абсурд е, че Агенцията за метрологичен контрол са с вързани ръце. На хартия всичко е извършено по правилата, а санкцията, която може да понесат заради падналия асансьор и смъртта на една жена, е глоба от 200 до 500 лева.

 

От Българската асансьорна асоциация потвърдиха, че прегледите масово са фиктивни. 

 

„Контролът е само тук-там. Преди време дори беше репресивен – само върху непослушни фирми. Послушните си правят каквото си искат”, заяви Николай Маринков. 


Оттам искат обмяна на старите асансьори, при саниране на сградите.