Складовете с български плодове чакат пълни, а купувачи трудно се намират

До края на годината се очакват фалити на български земеделци, предупреждават самите производители. Причината са последиците от руските санкции за Запада.

 

Еврокомисията се притече на помощ на фермерите като отпусна 125 милиона евро за следващите три месеца. Българските земеделци обаче се притесняват, че до тях пари няма да достигнат.

 

Всяка година европейските ферми изнасят за Русия сериозно количество земеделска продукция, а в замяна, руснаците плащат близо 11 милиарда евро. 

 

Русия вече не купува от нас и по всичко личи, че това ще ни излезе солено. Да вземем за пример Гърция, която само за миналата година е изнесла за Русия плодове на стойност 180 милиона евро.


 
В Холандия пък с притеснение изчисляват, че санкциите на Путин ще им костват поне 300 милиона евро. 

 

Така новината, че Евросъюзът отпуска в помощ 125 милиона евро, съвсем не е причина европейските фермери, а и българските им колеги, да спят по-спокойно.

 

Целта на мерки, предприети от ЕС, е да облекчат напрежението, което се появи на европейския пазар заради прекратения износ, нещо, за което бяхме информирани в твърде кратки срокове. 

 

На опашката обаче преди нас има много други – и Холандия, и Полша, която трябва да пласира някъде 700 000 тона ябълки

 

Притеснението на поляците обаче е двойна мъка за нас. Веднъж защото не можем да изнасяме за Русия и втори път – полска продукция пълни нашите пазари на ниски цени. 

 

Складовете с български плодове чакат пълни, а купувачи трудно се намират. 

 

Според производителите, Европа трябва да се бръкне по-надълбоко, за да успокои ситуацията. 

 

В сложна ситуация като тази, веднага се появяват и някои още по-сложни схеми. Агенция „Ройтерс” писа, че пътят към Русия все пак е възможен, ако успееш да сложиш на европейската стока етикет за произход от Сърбия и Беларус. 

 

Колко скъпо ще ни излезе в крайна сметка руската блокада, все още никой не се наема да изчисли.