Новината внесе смут сред служителите на "Луфтханза техник", където ще бъде ремонтиран

Самолет от Нигерия, една от държавите, в които има жертви на опасния вирус Ебола, ще кацне в София. Машината пристига у нас само за ремонт с екипажа си. Това обаче беше достатъчно, за да се внесе смут сред служителите на "Луфтханза техник". 

 

До края на седмицата в един от хангарите на „Луфтханза техник” ще пристигне Боинг 737 от Нигерия. Неофициално стана ясно, че този самолет не е бил приет от Финландия и Малта, а причините за това най-вероятно са случаите на Ебола в африканската държава. 

 

Здравните инспектори уверяват, че няма опасност за страната ни.

 

"Няма нужда да се драматизира. Вирусът може да се предава само от болен човек на много близки негови контакти. Това, че самолет не може да го пренесе не подлежи на съмнение”, обясни епидемиологът Мира Кожухарова. 

 

По принцип вирусът Ебола се предава само чрез директен контакт със заразен - чрез кръв, слюнка и пот. Той не може да се пренася по въздушно-капков път. От "Луфтханза” отказаха интервю, но обясниха, че ще прегледат екипажа на самолета.

 

От здравното министерство също увериха, че няма никакъв риск вирусът Ебола да дойде в България с нигерийския Боинг. Освен това всички институции у нас ще вземат мерки за дезинфектиране и почистване на машината.