Това е най-силното земетресение в района за последните 25 години

Над 170 души са ранени в земетресението с магнитуд 6 по Рихтер, което разтърси района на Сан Франциско в щата Калифорния. Трима от ранените са в тежко състояние

Още по темата

 

Това е най-силното земетресение в района за последните 25 години. Губернаторът на щата Калифорния обяви извънредно положение, след като бяха нанесени щети на много сгради. 

 

Електроподаването е прекъснато в над 50 хиляди жилища. Напа е най-известният в Калифорния винарски район, а производителите все още уточняват размера на нанесените от труса щети. 

 

Земетресението е било последвано от 30 вторични труса с магнитуд 3,6. 

 

Според геолозите в следващите 7 дни се очакват няколко силни земетресения"172 души са били лекувани в местните болници от различни наранявания. Трима от тях са в критично състояние, сред тях е и 13-годишно дете, което пострадало, когато срутила се камина и комин падат върху него. Към момента няма информация за жертви", разказа кореспондентът на Нова телевизия Ясен Дараков.

 

Земетресението се е случило към 3:20 часа през нощта местно калифорнийско време.
Семейството на Мими Мишовска живее от 15 години в Напа. Тя разказва, че силният трус е продължил около 30 секунди. Хората споделят хиляди снимки в социалните мрежи, показващи последиците от земетресението. Само ранният час и това, че е неделя е предотвратило наличието на повече инциденти на пътя, както и ранени.


Геолозите казват, че в следващите седем дни се очакват няколко силни земетресения. Между 5 и 10% е шансът трус със сила 6.0 по Рихтер да бъде предшественик на по-силен. Има 99% шанс, че северната част на Калифорния ще бъде ударена от земетерсение с магнитуд от 6.7 по Рихтер в следващите 30 години.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Ясен Дараков