Кремъл поиска да изпрати втори хуманитарен конвой за градовете, контролирани от бунтовниците

Отново напрежение в Украйна - сблъсъци избухнаха между армията и въоръжена колона на бунтовниците, пресякла границата от Русия в неочаквано направление.

 

Междувременно Кремъл обяви, че изпраща втори хуманитарен конвой за Източна Украйна. Това действие, според наблюдатели, поставя сянка върху утрешната ключова среща на върха между Владимир Путин и Петро Порошенко.

 

Украински граничари са влезли в сражение с колона, състояща се от около 50 машини, включително и танкове, отправила се към пристанищния град Мариупол.

 

Части на украинската национална гвардия напускат Мариупол, твърдят представители на самообявилата се Донецка народна република. Според тях това било свързано с действията на диверсионно-разузнавателните групи, които през последните няколко дни освободили от украинската армия няколко селища.

 

Поредната ескалация на напрежението идва в момент, когато Москва планира да изпрати втори хуманитарен конвой за източна Украйна. Опасенията са, че той може да бъде използван като прикритие за руско нахлуване. В същото време идеята на Москва застрашава да взриви и без това напрегнатата ситуация, само ден преди Владимир Путин и Петро Порошенко да се опитат да намерят изход от кризата на среща в Минск.

 

„Готови сме да работим във всякакъв формат. Готови сме да помогнем на украинците да намерят съгласие помежду си, да открият начин да живеят заедно в една държава, да уважават малцинствата, културните, езикови и религиозни особености на всеки регион”, заяви руският външен министър Сергей Лавров. На пресконференция той не пропусна да отбележи, че Западът е загубил интерес към разследването на свалянето на малайзийския Боинг.