Новата терапия не може да намалява размера на злокачествените образувания

Стомашните тумори са петото най-разпространено злокачествено заболяване в света и лечението им е изключително трудно. Химиотерапията често е недостатъчна за ограничаване на растежа им, но нови опити показват, че инжектирането на ботокс може да помага, пише New Scientist, цитиран от агенция "Фокус".


Един от методите за терапия на стомашния тумор е чрез прекъсване на разклонения на вагусовия нерв, които инервират стомаха. Процедурата, наречена ваготомия, се прави, тъй като нервната система влияе на поведението на клетките и в някои случаи стимулира растежа на тумора. Този метод обаче е много инвазивен.


Тимоти Уанг от Колумбийския университет в Ню Йорк и ръководеният от него екип са направили опит да постигнат същия ефект с прилагане на лекарство. Един от начините, по които нервите стимулират злокачествените образувания е чрез отделянето на сигнални химикали. За да спрат тази функция, учените са използвали ботокс - токсина, произвеждан от бактерията Clostridium botulinum, който е най-известен с употребата си за премахване на бръчки по кожата. Ботоксът влиза в нервните клетки и спира отделянето на сигналните химикали.


Екипът е инжектирал ботокс на мишка с гастритен тумор и е сравнил развитието на заболяването с това на друга мишка, при която е била извършена ваготомия. Изследователите са установили, че при ранни фази на болестта ботоксът е толкова ефективен, колкото и инвазивната процедура.

 

Новата терапия не може да намалява размера на злокачествените образувания, но би могла да спира растежа им и да бъде комбинирана с други методи за лечение.