Порошенко обяви, че ще бъде изработен план за действие и в Украйна ще настъпи мир

Дълги преговори и никакви конкретни резултати. Така завърши дългоочакваната среща между лидерите на Украйна и Русия.

 

Те обявиха, че разговорите са били "позитивни", но не договориха конкретен план за спиране на огъня. В Източна Украйна сраженията стават все по-ожесточени. Тежка битка между проруските сепаратисти и украинската армия се води край град Новоазовск на Азовско море.


На масиран обстрел беше подложен крайбрежният град Новоазовск. В района е била забелязана голяма въоръжена колона, а сепаратистите обявиха, че части на украинската армия са започнали да се предават. Сраженията избухват на фона на продължилата почти два часа среща на четири очи между Владимир Путин и Петро Порошенко. Двамата обаче не казаха кога би започнало примирието, не стана ясно и каква е позицията на сепаратистите.


„Не можем да говорим за условията за спиране на огъня и договорките между Киев, Донецк и Луганск. Това не е наша работа, а вътрешноукраински проблем. Можем само да помогнем да се създаде атмосфера на доверие по време на евентуалнии, според мен, крайно необходими преговори”, обяви президентът на Русия Владимир Путин.


След срещата, Владимир Путин заяви, че е готов да помогне в диалога с бунтовниците, но беше категоричен, че прекратяването на сраженията е вътрешен проблем на Украйна. За постигането на мир, Петро Порошенко пък обеща пътна карта.


„Идеята за мирен план беше подкрепена от всички държавни глави тук, в Минск. На базата на мирния план ще се изработи списък от конкретни мерки. Чрез консултации, възможно най-скоро ще се постигне спиране на огъня. Организацията за сигурност и сътрудничество ще контролира спазването на примирието, което трява да бъде двустранно”, заяви президентът на Украйна Петро Порошенко.


На фона на надеждите за мир, полският премиер оповести разузнавателни данни, според които части на руската армия действат на територията на Украйна.
Повече по темата гледайте във видеото.