Властите в Киев твърдят, че руски части са преминали границата

Кризата в Украйна се задълбочава. Германският канцлер Ангела Меркел поиска обяснения от президента Владимир Путин около съобщенията за руска военна намеса на украинска територия. Тревога от ескалация на напрежението изрази и Държавният департамент във Вашингтон. 

Още по темата

 

Сепаратистите в Източна Украйна са навлезли в украинския пристанищен град Новоазовск, на брега на Азовско море, съобщават представители на властите в Киев. Така на практика се отваря нов фронт в продължаващата война между правителствените и сепаратистките сили. 

 

Властите в Киев твърдят, че руски части са преминали границата и оказват подкрепа на сепаратистите. Администрацията на президента Барак Обама смята, че Русия води нова контраофанзива в Украйна.

 

"Тези нахлувания показват, че вероятно е в ход ръководено от Русия контранастъпление в Луганск и Донецк. Това дълбоко ни безпокои. Разтревожени сме и от нежеланието на руското правителство да каже истината, след като негови войници бяха открити на 30 мили навътре в Украйна”, заяви говорителят на Държавния департамент Джен Псаки.

 

Москва обаче многократно отрича да въоръжава или подкрепя сепаратистите. Междувременно лидер на бунтовниците в Донецк потвърди, че хиляди руски доброволци се бият срещу Киев в редиците на сепаратистите в Украйна.

 

Обвиненията за руска намеса бяха подновени тази седмица, когато киевските служби за сигурност арестуваха 10 руски бойци на украинска територия. Евентуалното присъствие на руски войници в Източна Украйна би било недопустимо и неприемливо, заяви днес френският президент Франсоа Оланд пред посланици на Париж в чужбина.