Повишаване на осигуровките най-вероятно ще има, но още не се знае с какъв процент

По-високи здравни вноски, по-високи осигуровки за пенсия и вдигане на минималната работна заплата. Здравеопазването се нуждае от животоспасяваща парична инжекция.


За да се увеличат здравните осигуровки, които плащаме, трябва да ги гласува парламентът, а такъв ще имаме най-рано през октомври. Така или иначе обаче, проблемът остава - пари за здраве трябват, а тях ги няма. Така вдигането на здравната вноска става неизбежно.


Ето как стоят нещата в момента - работещите дават 8% от заплатата си за здравни осигуровки - над 3 на сто се плащат от служителя, а останалите от работодателя.


И един пример - ако ни плащат 1000 лева - 80 отиват за здравни вноски. За да се закрепи системата на здравеопазването обаче, явно трябват още пари от нашия джоб.


„Тук не е въпрос дали можем да си го позволим или не. Крайно време е да говорим какво получаваме срешу тях - да можем да си го позволим, но за пореден път отсега можем да знаем, че няма да получим срещу това нито качество, нито количество”, обяснява работодателят Георги Брашнаров.


Така здравеопазването се оказва в затворен кръг - нужните пари може да дойдат от тези, които си плащат здравните вноски. Те пък логично, когато плащат повече, искат по-добро качество на здравеопазването.


„В момента въз основа на какво точно можем да кажем на хората „плащайте повече” - за по-лошото здравеопазване, за допплащането на избор на екип в болниците или за лекарсвтата които хората всеки месец трябва да си купуват и доплащат в аптеките?!”, обясни д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.


Още пари в здравеопазването може да влязат и ако държавата започне да плаща пълния размер на здравните вноски за тези, които тя осигурява. В същото време - много хора не плащат здравните си вноски.


„Имам познати, които не си плащат здравните осигировки - те са млади и не са болни. Но аз не мога да си представя те ако биха имали нужда от хронична медицинска помощ, не спешна, защото спешна се оказва на всеки, как ще постъпят тогава”, обяви министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.


Той обаче не се ангажира с прогноза с колко точно ще се вдигне вноската.  


И все пак - нека не забравяме, че в България плащаме едни от най-ниските здравни вноски в цяла Европа.


Повече по темата гледайте във видеото.