Двамата с Плевнелиев съгласували позициите си редовно

Няма разминаване в позициите на президента и служебния премиер за публикуваната и оттеглена за ревизия „Визия 2020” на Министерството на отбраната. Това заяви проф. Георги Близнашки в интервю за „Дневник”. По думите му и двамата смятат, че внесения от военния министър Велизар Шаламанов текст е само работен вариант, който подлежи на редакция.

Още по темата

 

От думите на Близнашки става ясно, че той и държавният глава съгласуват позициите си, като се опитват да възстановят традицията на регулярни срещи между президента и министър-председателя. На тях двамата се информирали за своите намерения и съгласували позициите си.  

 

„Моите политически решения са си мои собствени, но се стремя да оставам в рамката, очертана от президента под наслов 'Приоритети и задачи на служебното правителство', обявена при нашето встъпване в длъжност”, посочва премиерът.

 

Не може една велика сила, като Русия, бланкетно да се определя като заплаха за националната сигурност на България, категоричен е Близнашки. „В случая, заплахата за мира и стабилността в региона произтича от невъздържаните и агресивни действия на Русия в т. нар. постсъветско пространство. Ние ще подкрепим колективните инициативи на НАТО за възпиране на подобни действия срещу която и да е страна, но това не е основание да третираме Русия като наш основен противник в дългосрочен план”, заявява той.

 

В отговор на обвиненията, че назначенията на служебното правителство са партийно обвързани Близнашки е категоричен, че това не е вярно и се назначават хора, професионалисти в своята дейност, с богат административен опит и доказани способности, които не са били активно ангажирани с основните политически партии в страната. По думите му тези обвинения представляват "пресилена предизборна риторика".

 

Избирателните списъци са изчистени. Имам уверението на служба ГРАО, че в тях няма да бъдат оставени т.нар. „мъртви души’,” казва Близнашки, помолен да коментира наличието на близо 7 млн. гласоподаватели.