Лидерите на 28-те страни-членки поискаха ЕК да подготви по-строги икономически наказания

Въпреки че не се стигна до решение за налагането на конкретни нови санкции срещу Москва във връзка с действията й в Украйна, Европейският съюз отправи много ясно послание към руските власти. Брюксел даде на Русия едноседмичен ултиматум. Въпросът за нови санкции беше отложен.

Още по темата

 

Междувременно Киев и Москва размениха пленени войници. Украйна върна заловените миналата седмица руски бойци. В замяна получи 63-ма украинци, навлезли в руска територия.

 

Според Киев, заловените руснаци са доказателство, че руски военни се сражават на страната на сепаратистите в Източна Украйна. Москва обаче заяви, че парашутистите са навлезли в Украйна погрешка.

 

Лидерите на 28-те страни-членки на ЕС поискаха от Европейската комисия спешно да подготви по-строги икономически санкции, които може да бъдат приети в рамките на седмица. Според германския канцлер Ангела Меркел, дори Русия вече не оспорва, че има свои сили в Украйна, което се приема като аргумент за нови санкции:

 

„Решихме, че, ако ескалацията от последните дни продължава, ще трябва да предприемем нови санкции. Поискахме от Европейската комисия много бързо да подготви предложения, по които да вземем решение до една седмица”.

 

„Следващите стъпки ще зависят от развитието на ситуацията и ние ще преценим положението, което се влошава с всеки изминал ден. Всички са наясно, че трябва да действаме бързо, на фона на развитието на нещата и растящия брой на жертвите през последните дни”, добави председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

 

Повече по темата ще научите от видеото.