В страните от ЕС няма да се продават почистващи уреди над 1 600 вата

Ново ограничение заради евро-изисквания. От днес спират да продават прахосмукачки с мощност над 1600 вата. Мярката е част от усилията да бъде намалено потреблението на ток на Стария континент. 

 

В същото време, според анализите на Европейската комисия, именно мощните прахосмукачки са най-търсени на пазара. 

 

Според новите правила на прахосмукачките има етикети с ясно обозначени параметри за икономичност и силата на шума. От днес на пазара не могат да се доставят уреди с мощност на мотора над 1600 вата. На практика новите правила се спазват от големите производители. И в момента на щандовете у нас има икономични модели.

 

„При 1100 вата консумирана мощност, някои модели позволяват 400 вата смукателна мощност, което е доста оптимално”, обясни Йордан Вакъвчиев, управител на хипермаркет за техника.

 

Въпреки това най-търсени в Европа остават прахосмукачките с мощност над 2 000 вата, показват анализите. 

 

Ограниченията имат доста противници, които смятат, че по-ниската мощност, увеличава времето за чистене вкъщи. И така ефектът в потреблението на ток бил почти нулев. Отново според скептиците съдбата на прахосмукачките щяла да последва тази на енергоспестяващите крушки, които еврокомисията се опитва да наложи от години.

 

„Ще има съпротива при новите правила. Но постигането на енергийна ефективност без правилата на екодизайн и без подходящите етикети на продуктите е невъзможна”, смята еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер.

 

Правилата на европейския екодизайн вероятно ще обхванат още продукти. В момента независими консултанти изследват консумацията на енергия на над 20 групи продукти - от сешоари и кухненски тенджери до дворни косачки и интернет рутери.