От 1800 души, заети в клоновете на предприятието, почти 90% се очаква да подкрепят недоволството

Служители на дружеството "Напоителни системи" готвят национален протест заради неполучени заплати от месец май досега. От 1800 души, заети в клоновете на предприятието, почти 90% се очаква да подкрепят недоволството. 

Още по темата

 

Едночасов протест ще проведат утре служителите в клон Мизия, а денят за националния протест ще се уточни в близките дни.

 

От Земеделското министерство предоставиха справка, според която дупката в бюджета на "Напоителни системи" в момента е над 21 милиона лева, като задълженията само за неизплатените заплати възлизат около 4 милиона лева.

 

Все още не е ясно как ще бъде запълнена тази дупка. Планира се да бъдат взети някакви мерки, но все още не е ясно дали и кога това ще стане.

 

Ако служителите на "Напоителни системи” спрат работа, 22 язовира и 325 напоителни системи в цялата страна ще останат без надзор. По думите на синдикатите бедствията в Мизия, "Аспарухово” и Добрич ще ни се сторят като детска игра, ако напоителните системи и язовирите причинят някакво бедствие. 

 

Припомняме, че преди дни земеделският министър Васил Грудев заяви, че ведомството ще работи за осигуряването поне на част от заплатите на хората. Той уточни, че проблемите със задлъжнялостта на "Напоителни системи" са много и във влошената финансова ситуация на държавата е много трудно да бъдат решени. Според министър Грудев трайното решение на проблемите в дружеството може да дойде след реализирането на проекта на Световната банка, който трябва да очертае визията за развитието на хидромелиоративния сектор в България.