Имунизацията е трябвало да започне още в началото на август

Бебетата, родени след 1 юни тази година, остават без важна ваксина. Здравното министерството все още не е купило препарата, а алтернативната четиривалентна ваксина не е доставена на семейните лекари.


Вече месец стотици бебета чакат за измунизация с новата шествалентна ваксина. Малката Зара е едно от тях, а родителите й започват да се тревожат.


„Закъсняват. Вече е на 2 месеца и трябваше да й сложат ваксина. Идва сезон, в който имунитета на децата спада, а точно тогава ще се наложи слагането на ваксини”, обяснява Мария Евлогиева, майката на Зара.


Семейните лекари пък всеки ден отпращат малките пациенти и техните родители.


„Няма никаква информация от министерството. Не знаем какво да казваме на родителите, освен да чакат. Такава е ситуацията”, обяснява семейният лекар д-р Захаринка Гочева.


Здравното министерство се бави с покупката на препарата, защото няколко фирми отказали да доставят задължителната ваксина. Затова се наложило да се търси нова.


„Имаме търг, трябва другата седмица да сключим договор, но кога ще има доставки и дали ще са навреме, никой не може да гарантира”, казва главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.


През април петвалентната ваксина беше заменена c шествалентна именно заради липсата на достатъчни количества.


„Не разбирам защо сменят ваксината като нямат сключен договор, това е безобразие срешу децата ни”, твръди д-р Ангел Кунчев.


Притеснението на медиците е, че грипният сезон наближава.


А докато се появи задължителната шествалентна ваксина, лекарите могат да слагат четиривалентна. С нея трябва да се имунизират и шестгодишните деца. Лекарите обаче не са снабдени и с нея.


„Имаме достатъчно, районните здравни инспекции трябва да ги получат от министерството и да ги разпределят на всички семейни лекари, но това изисква техлогично време”, твърди д-р Ангел Кунчев.


Уверението е, че това ще се случи следващата седмица.


Повече по темата гледайте във видеото.