В ресторантьорството много често се заобикаля трудовото законодателство

Бизнесът попада под прицела на данъчните и Инспекцията по труда. Около 2000 предприятия ще бъдат проверени дали укриват данъци и осигуровки, като назначават служителите си на 4-часов работен ден. 
 
Около 200 хиляди са наетите на половин работен ден. Секторите, в които най-често се заобикаля трудовото законодателство, са ресторантьорство, хотелиерство, производство на облекло и хранителни продукти, търговия и строителство. Сега контролните органи ще проверяват спазени ли са правата на 17 хиляди работници. 
 
Николай Иванов е собственик на конна база в Разлог. По документи работниците му са наети за 4 часа дневно, но на практика часовете са повече. От тази сутрин конярите му са на паша в гората и ще се върнат чак утре. Според собственика обаче това устройвало не само работодатели, но и работници. 
 
Не така обаче мисли Виолета Тодорова. В момента жената е безработна, защото вече се е опарила от практиката да работиш осем часа, а да ти начисляват четири и да ти плащат парите за по-малкото часове. Нейни близки също са ощетявани от порочната схема. 
 
Хората с договори за 4-часов работен ден, всъщност губят и половината от стажа си. Така, за 2 години труд, всъщност те трупат само 1 година стаж. 
 
Сега фирмите ще бъдат предупредени да променят некоректните договори със служителите си. 
 
Макар подписали 8-часови трудови договори със служителите си, поправилите се работодатели ще продължават да бъдат в полезрението на данъчните инспектори. А всеки работник може да подава сигнали за неизрядни работодатели в Инспекцията по труда.   
 
През миналата година близо 150 работници са преминали от 4 на 8-часов работен ден, а от началото на 2014 до края на август са около 70. Фирмите, които пестят от данъци и осигуровки, ще бъдат глобени. Санкцията за първо нарушение е от 1500 до 15 000 лева, а за второ - от 20 000 до 30 000 лева.