Гражданите решават според оценката за досегашното и очакванията за бъдещото управление

Влияят ли данните от социологическите проучвания, които често се разминават между отделните агенции в навечерието на изборите, върху избора на гласоподавателите? На този въпрос се опитаха да отговорят в „Здравей, България” социолозите Кънчо Стойчев и Боряна Димитрова.

 

„Тези, които са доволни от прогнозните резултати, никога не говорят срещу социологията. Когато пък са доволни от някоя агенция – казват, че тази е най-добрата. А онези, които са недоволни, нямат мъжеството и разума да вникнат в това защо се получава така”, коментира Стойчев.

 

„Ние боравим с вероятностни процеси. Даваме една ориентация, моментна снимка на нагласите на хората с определена степен на точност”, обясни социологът. Според него няма доказателства, че данните от сондажите предрешават избора на гласоподавателите.

 

„Трябва да си дадем сметка какво предпочитаме. Когато се явяваме пред урните да сме ориентирани какво мислят нашите сънародници, или да се гласува съвсем на тъмно, посочи Кънчо Стойчев.

 

„Когато човек отива да гласува, той взима решението си на база на няколко фактора, но на един основен – каква е оценката му за управлението, което е било до момента и какви са очакванията му за бъдещото управление. Всичко останало са някакви щрихи от пейзажа – и социологическите изследвания, и други фактори”, смята неговият колега Боряна Димитрова. „Във всички страни водещият фактор при избора на хората, коя бюлетина да вземат и кой кандидат да подкрепят, това е оценката за управлението”.

 

Целия разговор с двамата социолози ще проследите във видеото.