Дъждът в града спря, обстановката бавно се нормализира, но остава бедстваща

Бедствено е положението в Берковица, след като висока приливна вълна заля домовете на хората, а няколко села са буквално откъснати от света. Хиляди останаха без ток.

Още по темата

 

В последните часове дъждът в града спря и обстановката започва бавно да се нормализира. След като водите на река Берковска започнаха да се оттичат обаче, картината започва да изглежда още по-страшна.

 

Тонове кал е донесла водата в дворовете в близост до речното корито. Потънали във вода са мазетата и приземните етажи на засегнатите къщи. Служители на пожарната изпомпват водата от помещенията.

 

70 – 80 са бедстващите къщи, които продължават да са залети от вода. Достъпът до тях е затруднен. Семейство остана без дом, след като стихията отнесе част от тяхната къща. Буйните води на река Берковска оставиха без покрив осем души.

 

Проблемът с реката е от години. Всички семейства, които живеят в долната й част, са пускали многократно молби да бъде изградена стена по коритото на реката, защото заплахата за имотите им е била реална.

 

Молбите обаче останали нечути. За местните основният виновник за потопа е незаконната сеч в района и свиването на коритото преди години.

 

Сред първите, които се отзоваха да помогнат на бедстващите в Берковица, беше отец Евгени от Клисурския манастир, който дойде, въоръжен с багер.

 

В града продължава разчистването на следите от наводнението. В общината се нуждаят от 25-тонен трактор, с който да се направи канал за по-бързото оттичане на водата.

 

По-сериозно пострадалите ще могат да подават молби за еднократна помощ от над 300 лв.

 

Обстановката в Берковица остава бедстваща. Подробности за нея ще научите от видеото.