Възможни са повишения на водите на реките Тунджа, Марица и Арда

Продължават интензивните валежи в северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина. В останалата част от страната валежите ще са с тенденция на отслабване и спиране, информират от МОСВ.


По данни на НИМХ, през нощта и утре сутринта по-интензивни ще са валежите в Северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина 30-40 л/кв.м, като локално може да достигнат и до 50 л/кв.м., като и за 6 септември продължава да е в сила жълтия код за седем области. В останалата част от страната валежите ще са с тенденция на отслабване и спиране, с очаквани сумарни количества между 5 и 15 л/кв.м.


На база метеорологичната и хидрологична обстановка, през следващите 2 денонощия ще продължат да се повишават речните нива в по-голямата част от страната, по-съществено в Дунавския, Черноморския, Източнобеломорския и Западнобеломорския водосборни басейни.


През следващите 24 часа са възможни значителни повишения на водните нива в басейните на реките от западната и централната част на Дунавския водосбор (между реките Тимок и Росица), южните черноморски реки (между реките Факийска и Резовска), басейна на р. Тунджа в горното течение и съответсващите притоци, басейна на р. Марица в горното и средното течение и съответстващите притоци, басейна на р. Арда в горното течение и съответсващите притоци.


Предвид динамичната метеорологична обстановка и действието на нарушители на естествения режим на реките, на места са вероятни внезапни наводнения. Оперативното звено в МОСВ е активирано.