Актуализацията на бюджета вероятно няма да може да предотврати прекомерния дефицит, допълни той

"КТБ може да бъде оздравена и да започне работа", заяви за "Събуди се" Иан Костов.

 

По негови думи, има много възможни решения за въвеждане в действие на банката, като те са в най-различни възможни комбинации. А най-логичният вариант бил този, който страните договорят. 

 

Според бившия министър-председател актуализацията на бюджета вероятно няма да може да предотврати прекомерния дефицит тази година, но допълни:

 

"Поне би трябвало да си постави за цел да ограничи щетите, доколкото ги има в тази година, за да може следващото редовно правителство да започне на по-добра основа, с преодолени финансови рискове. Тъй като финансовата система на страната, бюджетът изчерпаха напълно възможностите си да подпомагат решаването на социални и политически въпроси и сами влязоха в такава критична фаза.“

 

Изходът от сложната политическа и икономическа ситуация в страната е формиране на програмно правителство, на мнение е Иван Костов. Той прогнозира година и половина живот на следващия парламент, който ще бъде сформиран след предсрочните избори на 5 октомври.

 

"Избори до дупка" не са вариант, защото биха довели до трайна политическа дестабилизация, каза още бившият лидер на ДСБ.

 

Целия разговор с Иван Костов в "Събуди се" гледайте във видеото.