Към КТБ и ПИБ се приложи двоен аршин, смята Светлин Танчев от „България без цензура”

Състоянието на банките и мина ли политическата промяна през трупа на една от тях и загубите на нейните вложители - тези въпроси коментираха в ефира на Нова ТВ гостите в днешното издание на "Кастинг 240".

Още по темата

 

Според Трайчо Трайков от Реформаторския блок за отговорите е необходима допълнителна информация. „Това, че я няма е проблем на управляващите по времето, когато се случи катастрофата с КТБ”, отбеляза бившият икономически и енергиен министър от кабинета на ГЕРБ.

 

Трайков посочи, че "все още не е ясно какво е качеството на кредитния портфейл на банката, колко от кредитите са добри, колко не са, колко са кредитите, дадени на свързани фирми, колко са нормалните... Т.е. в момента не се знае кое е кредит и кое е откраднато. Отговорът на този въпрос ще ни помогне да решим, дали банката трябва да се фалира и вложителите да получат парите си по реда на закона от Фонда за гарантиране на депозитите или да се търси друго решение".  

 

Според Владислав Горанов от ГЕРБ, след като се види обективното състояние на банката, политиците трябва да преценят дали да изразходват публичен ресурс, за да решат проблема, или на търговски принцип да се търси нейното оздравяване. „Ако едни пари са загубени, изхарчени, или ги няма, или трябва да ги плати данъкоплатецът, или да ги загубят хората. Трети отговор обикновено няма”, коментира Горанов.

 

„До това, което се стигна с тази банка, се подходи с двоен аршин, защото Първа инвестиционна банка беше подкрепена от държавата и беше осигурена ликвидност, а КТБ беше поставена под специален надзор”, каза Светлин Танчев от „България без цензура”. Според Танчев предварителните данни от одита на банката не показват нужда от спасяване на банката с парите на хората, защото има пазарни механизми.

 

В отсъствието на парламент, процедурата се движи само по установения от закона път, отбеляза Йордан Цонев от ДПС. Първата стъпка е да се види каква е капиталовата дупка в банката. След това БНБ трябва да покани акционерите или други инвеститори да я попълнят.  Ако тези две стъпки не се случат БНБ обявява банката в несъстоятелност.

 

Според Румен Гечев от БСП състоянието на българската банкова система е много добро. Проблемът с КТБ е обективен и субективен, смята Гечев. Освен проблемите с кредитораздаването, има и политически причини за кризата. „Изпразването на банката за един два дни имаше умисъл за тези, които атакуваха банката”, коментира социалистът.

 

Дебата по темата можете да проследите във видеото.