На този етап кметовете на трите града, които не бяха избрани, няма да обжалват избора на Пловдив

Съмнения за конфликт на интереси опорочиха избора на Пловдив за Европейска столица на културата. От Министерството на културата проверяват сигналите. Поискали са членовете на международното жури да декларират писмено още веднъж, че не са в конфликт на интереси.


Дни след като Пловдив беше избран за Европейска столица на културата, се появиха съмнения за конфликт на интереси. Оказа се, че българският координатор на проекта Деяна Данаилова е майка на Мила Станилова, която работи с един от организаторите на кампанията на Пловдив.

 

Това ни отговориха официално от културното министерство на запитване дали конкурсът е опорочен. Двете жени отказаха да застанат пред нашата камера за коментар по обвиненията в опорочаване на конкурса.


„Това са някакви предположения, хипотези...Конкурсът  беше много оспорван. Пловдив ще представи България по най-добрия начин”, обяснява кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.
„Факт е, че остава горчивото усещане от това, което излезе в публичното пространство, но за мен губещ град от това състезание няма, аз винаги съм го казвала”, споделя столичният кмет Йорданка Фандъкова.


На този етап кметовете на трите града, които не бяха избрани, няма да обжалват избора на Пловдив.


„Ако съществуват предпоставки, естествено Варна ще отстоява своя интерес”, твърди Биляна Раева, представител на Община Варна в Брюксел.


„Първо нека да излезе официално потвърждение има ли такова нещо или няма. Лично моето мнение е, че това е един процес, който достатъчно внинмателно се следи от всички органи, един процес, който продължи три години”, обяснява Нелина Църова дирекция "Култура и туризъм" в Община Велико Търново.


Доклад по случая ще бъде изпратен в Европейската комисия, след като са готови резултатите от проверката. А дотогава изборът на журито за столица на културата все още не е окончателен. Предстои Министерството на културата да потвърди номинирания град, а догодина Европейската комисия да го гласува. В практиката досега обаче не е имало случай да се отменя първоначалния избор на журито.


Повече по темата гледайте във видеото.