Няколко гласа на общинарите не достигнаха идеята за арт средище да стане факт

"Ъндъргара" е проект за създаване на творчески център и развитие на пространството под Централна гара. Идеята е подлезът "Ротондата" да обедини театри, галерии, танцувални студия и всякакъв друг вид културни прояви в едно.

 

Това заяви за БГНЕС Мартина Стефанова от фондация "Дома арт фест", която се занимава с проектите "Дома арт фест" и дружество "Ъндъргара".

 

Предвижда се да има и голямо мултифункционално пространство, което да е с обща програма за целия град, социален център за култура и изкуство, който да подпомага хора в неравностойно положение, алтернативен образователен център, както и перформинг арт студия. Творци, които изработват ръчни артистични изделия, ще имат възможността да ги продават там.

 

Идеята за "Ъндъргара" стартира преди година и половина от организации, които търсят културни пространства. Благодарение на кандидатурата на София се зародиха и излязоха много културни организации, които показаха, че имат качество и ниво и искат да направят нещо, но нямат къде

 

"Ротондата пред Централна гара е голям проблем, който не се решава от години, а е идеално място за създаване на арт общност. До момента 30 организации от най-различни сфери са се обединили около преобразяването на мръсния подлез. Ще се опитаме да решим един урбанистичен проблем, а именно да превърнем "най-голямата тоалетна на Балканите" в едно благоприятно туристическо пространство”, обясни Мартина Стефанова.

 

Преди месец тя и други организации са се обърнали като партньори към Столична община, тъй като пространството под гарата е общинско. Това, което се очаква от общината, е да извърши базов ремонт и да увеличи охраната в Ротондата. След това организациите ще се грижат за пространството с техен ресурс. 

 

"Зад нас не стоят партии, финансисти или големи интереси. Ние сме гражданска организация, която се регистрира миналата година, за да може да кандидатства по проекти и да сътвори нещо добро”, каза още Стефанова.

 

Столичният общински съвет трябваше да вземе решение за проекта за превръщане на Ротондата в арт център, но буквално няколко гласа не са достигнали, за да стане това факт. Най-големият довод против проекта бил как една независима култура може да се издържа. Аргументите "за” пък били, че вече се е доказало, че има възраждащ се културен и арт сектор на най-различни независими организации, които са качествени и не са малко.