В езерото се изгражда специална платформа, която ще извлече метана

Езерото Киву, намиращо се на границата между Руанда и Конго, е приказно красиво. В дълбините на спокойните му води обаче има метан, който може да преизвика катастрофа в региона, ако изплува на повърхността, пише Ingenieur.de, цитиран от агенция "Фокус". Американски инженери планират внимателно да извлекат смъртоносния газ и да го превърнат в електричество.

 

В момента в езерото се изгражда специална платформа, която ще извлече метана. Инженерите се надяват постепенно да обработят подводното газово находище и да предпазят живота на хората.

 

Киву, което има площ от 2600 кв.км, съдържа едно от най-необичайните богатства. В студените водни пластове близо до дъното има 360 куб.км метан и въглероден диоксид. Метанът е бомба с часовников механизъм, която, според изчисленията на учените, ще изплава на повърхността в следващите сто години.

 

Газът би могъл да покрие повърхност от 10 хиляди кв.км и да задуши всички живи същества. В момента в района живеят приблизително 3 милиона души. Метанът би могъл да излезе на повърхността неконтролирано и със светкавична бързина, ако съседния активен вулкан Нийрагонго избухне. Засега горните пластове на езерото притискат газовата смес към дъното, но земетресение или изригване биха могли да превърнат газовете в гигантска бутилка шампанско.

 

Американската компания Global Contour изгражда платформа с размери 30 на 50 метра, от която към дъното на езерото ще се спусне 320-метрова тръба. След като достигне повърхността метанът ще бъде изгарян, а горещият въздух ще задвижва турбина за производство на електричество.

 

Централата ще снабдява с електричество цялото крайбрежие, където в момента 80% от населението живее без това достижение на цивилизацията. В следващите години компанията ще увеличи капацитета, изграждайки още три платформи. Количеството метан в Киву е достатъчно за производството на 700 мегавата годишно в продължение на 55 години.