Мероприятието ще се проведе между 10 септември и 30 ноември

За първа година тази есен, между 10 септември и 30 ноември, в София ще се проведе Международния фестивал "Фотофабрика" - платформа за съвременна репортажна и арт фотография.

 

Нейната програма се разгръща около двете основни изложби. Първата - "Протестиращият човек" представя фоторепортажи от световните протести през последните години. Втората - "Човекът и неговите състояния" представя за първи път в България една от най-богатите колекции на фотографското изкуство в Испания, тази на музея "Алкобендас", създадена през 1993 г. Настоящата изложба е премиера за България и представя 85 произведения на 47 автори, превърнали се в емблеми за съвременната визуална култура.

 

Имплицитното присъствие на човека е водеща нишка в изложбата. Неореалисти от средата на XX в. като Катала-Рока, Рамон Масатс, Ричард Тере и др. са показани редом до съвременното виждане на Жоан Фонткуберта, Алберто Гарсия-Аликс, Пиер Гонор, Чема Мадос, Оука Лееле и др. Преходът през поколенията се допълва с фундаменталния принос на фотографите от епохата на испанския политически преход между 80-те и 90-те години, като Кристина Гарсия Родеро и Хосе Мануел Навиа.

 

Освен Хосе Мария Диас-Марото, консерватор и комисар на колекция „Алкобендас”, и самият той фотограф с високо признание, в рамките на изложбата, за да изнесат лекция, в България, ще пристигнат двама от нейните автори - Чема Мадос, фотографът сюрреалист, и Кристина Гарсия Родеро, член на един от най-големите фотографски кооперативи в света - Магнум Фотос, чиято лекция на 24 септември т.г.

 

Изложбата се организира със съдействието на Кметството и Арт-Центъра на Алкобендас (Испания), Посолството на Кралство Испания в България, Институт Сервантес-София и “РОКА България АД”.