Причини за паника няма, увериха експерти

Съмнения за заразени със смъртоносния вирус Ебола само на няколкостотин километра от България. Новината, че в съседна Македония има заразени с фаталната болест, предизвика сериозни притеснения. Причини за паника обаче няма, увериха експерти на място. 

 

Няколко студенти от Нигерия, учещи в Македония, пристигат на летището в Скопие. Термовизионните камери там не засекли при никой от тях повишена температура. За това се връщат в Охрид, където следват.

 

Състоянието на студентите от Нигерия се следи от лекарите в центъра за обществено здраве в Охрид. През първите три дни всичко е нормално, но на четвъртия при един от студентите е  забелязано покачване на телесната температура. От съображение за сигурност той е изпратен в инфекциозната клиника в Скопие. Два дни по-късно температурата му се нормализирала. 

 

Инкубационният период на вируса е 21 дни. За това всеки ден доктор Щурлакова преглежда студентите от Нигерия. Нямат нито по-висока температура, нито някои от другите симптоми на Ебола. 

 

На фона на това – преди седмица от Световната здравна организация обявиха, че сме изправени пред най-тежката епидемия от Ебола, а светът, засега, губи битката срещу болестта. Над 2 000 души са жертви на вируса. 

 

За всеки случай, обаче, съседите ни имат специален екип, готов да реагира при необходимост.