Вместо празник на първия учебен ден, започва протест

Жители на село Калище в община Ковачевци се вдигнаха на бунт срещу това децата им да учат заедно с деца бежанци. Вместо празник на първия учебен ден, тлее протест. Става въпрос основното училище в селото, в което учат около 20 деца от околните девет села. Тлее ли конфликт като този в село Розово провери екип на „Здравей, България”.

 

Протести в Ковачевци за първия учебен ден"За пореден път Държавната агенция за бежанци и МОН ни поднесоха сюрприз”, коментира кметът на общината. Той обясни, че са били заплашени, че ако откажат да запишат 10-те деца, ще им бъдат наложени санкции и ще им бъде отнет автобусът, с който извозват учениците.

 

"Опитват се да ни рекетират. Разбрахме и че полицията ще ескортира децата бежанци”, допълни кметът. 

 

Какво твърдят от регионалния инспекторат?В своя защита родителите обясниха, че в лагера на бежанците е имало случай на болен от малария. Страхуват се и от други зарази. Те също така негодуват, че са научили новината, че децата им ще учат с бежанци последни.

 

На въпрос дали, ако децата бъдат прегледани и се установи, че са здрави, ще ги приемат, родителите изместиха въпроса върху учебния процес и как той ще повлияе върху техните деца. Ако родителите отпишат децата си, училището най-вероятно ще затвори врати.

 

От регионалния инспекторат поясниха, че в петък са получили информацията, че деца бежанци ще учат в местното училище. Седем деца се предвижда да са първокласници и още пет - в прогимназиален етап. От там обясниха още, че родителите нямат основание да се притесняват от зарази. Отрекоха и да е имало заплахи за санкции и отнемане на училищния автобус.