Банкерът решил сам да отиде в полицията в Белград

Цветан Василев се предаде. Банкерът, който беше издирван от Интерпол, сам е отишъл в полицията в Белград. Той се е явил днес в полицията, придружаван от сръбски адвокат. Това потвърди специално за Нова защитникът му в България Константин Симеонов. Василев се е решил на тази стъпка, след като стана ясно, че сръбските власти ще започнат издирването му по заповедта за арест, издадена от Интерпол, по молба на българското правосъдие. Думите на Цветан Василев при появяването му в полицията са били "Избрах най-лесното решение".

 

Точно в 11 часа местно време Цветан Василев се явява в сградата на полицията на улица „Михайло Пупин” 2 в сръбската столица. С него е и сръбски адвокат, който да го представлява пред властите в западната ни съседка.

 

"Първо той не се е предал, а се е явил с адвоката си. И второ - той не се е крил никога от властите, просто когато стана ясно, че някой ще го търси, се взе решение и той се появи", коментира адвокатът му Константин Симеонов. Според него европейската процедура по екстрадиция е доста тромава, а според българската прокуратура връщането на Василев в България ще отнеме най-малко 18 дни.

 

Единственото, което в момента интересувало Цветан Василев било оздравяването на банката, твърди адвокатът му. "Евентуален фалит на КТБ ще бъде с много сериозни последствия за икономиката. Клиентът ми иска да направи всичко, за да се рестартира банката, защото тя не е в такова състояние, в каквото властите твърдят, че е", заяви Симеонов.

 

Официално искането за арест на Цветан Василев е било изпратено на сръбските власти вчера. По-рано този месец сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович заяви, че няма информация банкерът да се намира на сръбска територия.

 

Прокуратурата все още не е получила официална информация от сръбските си колеги по случая, както и за условията, при които ще трябва да бъде разменена информацията между обвинението в София и в Белград. Иван Гешев научи за задържането на Василев от медиите малко преди да влезе в съдебната зала и да поиска от съда отстраняването на подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

 

Прокуратурата използва цветни сравнения като например, че Гунев е осигурявал „не банков надзор, а банково спокойствие”. Кредитите, които са отпускани на близки до Василев пък били гарантирани с „бизнес-фантазии”.

 

Защитата на Гунев беше категорична, че той нямало как да попречи на хората, които са свидетелствали за проблемите, защото те вече са го направили. Самият той предпочете да не коментира на влизане в залата. По първоначална информация Гунев не е бил отстранен от поста си и ще може да се върне на работа в Централната банка. Вложителите в КТБ пък ще трябва да чакат още 2 месеца преди да разберат как и дали ще бъде оздравена банката.