СГС остави без уважение искането на прокуратурата да отстрани от длъжност подуправителя на Централната банка

Българската прокуратура научи новината, че Цветан Василев се е предал, докато се бореше в съда да бъде отстранен от БНБ подуправителя Цветан Гунев. Срещу него се води разследване, за престъпление по служба. Според прокуратурата Гунев не си е свършил работата като отговарящ за банковия надзор и е допуснал проблемите с КТБ. Съдът обаче реши, че той може да се върне на работа.

 

Въпреки категоричната позиция на обвинението, съдът реши, че няма да е проблем Цветан Гунев да се върне на работа в БНБ. В залата наблюдаващият прокурор обяви, че Гунев не е осъществявал банков надзор а банково спокойствие за КТБ и Цветан Василев. Връщането му можело да доведе до проблеми със свидетелите по делото за източване на КТБ и не само

 

За съда връщането на Гунев явно не би било толкова страшно. Неговия 3-месечен отпуск изтича и сега може да се върне на работа. На влизане в залата подуправителя отговарящ за надзора предпочете да не говори.

 

Прокуратурата може да протестира това решение пред апелативния съд. Междувременно стана ясно, че вложителите в КТБ ще трябва да чакат още 2 месеца до края на ноември. Дотогава е удължен специалния надзор. Това реално означава че двете банки - КТБ и „Виктория” остават затворени 5 месеца.

 

Подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев е обвиняем за престъпление по служба от 16.06.2014 г. като му беше взета мярка за неотклонение "подписка". От прокуратурата съобщиха тогава, че той е обвинен в бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й.

 

След като гръмна скандалът на 18 юни, от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев по свое желание излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия. От БНБ тогава подчертаха достъпът на Гунев до такива класифицирани документи е преустановен от момента, в който са уведомени за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация.