Парното най-вероятно ще остане на същите стойности

Цената на тока ще се увеличи с до 10% от 1 октомври. Това реши окончателно на днешното си заседание ДКЕВР. От регулатора са ни подготвили поскъпване с под 10%. Цената на електричеството обаче ще продължи да расте. Свежи пари от нашите сметки са особено необходими, а с тях ще се реанимира колабиралата Национална електрическа компания. 

 

Факт е, че у нас цената на тока е най-ниската в Европейския съюз - за киловатчас плащаме 6,5 евроцента. Най-скъпо електричество плащат германците - техният ток струва почти 4 пъти повече от нашия. Дори в Унгария, която е само позиция пред нас, токът е с 50% по-скъп от нашия. Подобни са цените и в съседна Румъния. 

 

Всичко това обаче съвсем не може да "стопли" голяма част от българите. Проблемът за тях не е в цената, а в това, че нямат с какво да плащат сметките си.

 

Единствените доволни от увеличението изглежда са икономистите, които гледат по-глобално на нещата. Ако цената не се вдигне, системата ще се срине, смятат те. Какво точно е предложението на регулатора за поскъпване ще разберем на 19 септември. 

 

Междувременно от ДКЕВР обявиха, че дори природният газ да поскъпне малко от следващия месец, цените на топлофикационните услуги вероятно ще останат без промяна.