Те настояват също да се разследва ръководството на Комисията за финансов надзор

Още по темата

Вложителите в КТБ искат прокуратурата да се захване с хората, които по закон всяка година са я проверявали и не са засекли проблем. Те настояват също да се разследва ръководството на Комисията за финансов надзор.

 

Докато парите на вложителите остават блокирани до края на ноември, държавата отпуска помощ на общините, чиито капитали също са в КТБ.

 

След като три месеца остават блокирани, депозитите в КТБ и в банка „Виктория” и пред перспективата това да продължи за още два месеца, държавата реши да спасява общините.

 

Около 10 имат пари в КТБ, но за момента е преценено че неотложно ще се отпуснат безлихвени заеми за 4. 

 

Вложителите, различни от общините, чиито пари остават в КТБ, са готови да съдят институциите заради забавянето. И пресмятат, че ако се върви към закриване на банката, това ще струва почти 10 милиарда - за да се изплатят гарантираните влогове, а и не само. 

 

Появи се и прогноза, че ако акционерите решат да съдят държавата заради мудната реакция на институциите, всички българи ще платим санкцията. Същото важи и ако вложителите заведат дела най-напред срещу БНБ.

 

Днес стана ясно още че до края на седмицата финансовият министър ще се срещне с представителите на австрийския фонд ЕПИК, който представлява сегашните акционери на банката и който обяви готовност да се включи в оздравяването на банката. Обявено беше, че инвеститорите разчитат не само на собствен капитал, но и на пари от държавата. 

 

Срещата се очаква в петък.

 

Нова се свърза с ЕПИК, но оттам за момента отказват да отговарят на въпроси.