Очаква се висока активност на избирателите, като над 4 200 000 души са се регистрирали да гласуват на референдума

Шотландците гласуват днес на референдум за отделяне от Великобритания. Вотът, който се очертава изключително оспорван, ще реши съдбата на 307-годишния съюз между Шотландия и Англия. Очаква се висока активност на избирателите, като над 4 200 000 души са се регистрирали да гласуват, което прави 97% от имащите право на глас.


Политиците в Лондон положиха сериозни усилия, за да разубедят шотландците да гласуват за отделяне. При положителен резултат ще се стигне до появата на нова държава в Европа. До последния момент преди референдума проучвания посочваха изравнени сили на двата лагера.


Реалната възможност за разпадане на Великобритания е накарала всички, не само в Бъкингамския дворец, да затаят дъх. Срив на британската лира и търговските пазари биха били само част от последиците от напускането на Шотландия на 307-годишния съюз.


Много шотландци днес виждат шанс да преобразят страната си по модела на богатите скандинавски държави и да изоставят консервативния политически път на правителството в Лондон.


„Току-що гласувах за независимостта на Шотландия. Ние образоваме тези талантливи млади хора и те напускат страната ни и затова трябва да създадем работа за тях. Всичко зависи от нас младото поколение шотландци да се справим с този проблем”, обяснява Лора.

 

„Аз ще гласувам с „да”. Мисля, че нещата трябва да се променят, като малките общности от хора имат възможността да взимат решения по-добре”, казва Кевин.


Британският премиер Дайвид Камерън, който има шотлансдки корени, заяви, че излизане на Шотландия би било оргомна историческа грешка, която ще остави северната страна без единна валута, въоръжени сили, пенсионни фондове и най-важното без членство в НАТО и ЕС.


„Британците казват, че ще направят някои отстъпки на Шотландия. Те трябваше да направят всъщност това отдавна и това всъщност е бил винаги проблемът между Англия и Шотландия, те просто не ни слушат”, смята Дейвид.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Николай Барулов