Засега банкерът няма намерение да се връща у нас

България официално поиска от Белград да екстрадира у нас Цветан Василев. Най-издирваният българин проговори публично. В Белград

Още по темата

обяви, че е подложен на изключителен политически натиск. 

 

Цветан Василев е бил подложен на безпрецедентен политически натиск. Това заяви самият той по-рано днес, когато положи своя подпис тук, в полицейския участък "Стари град" в сръбската столица. 

 

В момента на банкера е наложена най-леката мярка за неотклонение "подписка" от сръбската правораздавателна система.

 

Очаквахме Цветан Василев да се появи в полицейския участък, тъй като разполагахме с информация, че банкерът се намира в Белград. Потърсихме го в един от луксозните хотели в старата част на Белград, но той не се появи. В полицията Василев дойде без охрана, придружаван само от сръбския си защитник. Това обяснява донякъде защо изобщо банкерът е решил да избяга в Сърбия. У нас животът му бил в опасност.

 

Засега Василев няма намерение да се връща у нас. След като Апелативния съд в София отхвърли жалбата на неговите адвокати по повод 72-часовия арест, Василев е решил да изчака цялата процедура по екстрадиция.

 

Българските власти имат срок от 18 дни да изпратят допълнителни материали по делото за екстрадиране. Това все още не се е случило. Реално обаче цялата процедура може да се проточи до 1 година, смятат юристи. Това е добре за банкера, който у нас се страхува за живота си.

 

Цветан Василев твърди, че е жертва на политически натиск.

 

Пред банкера има и друга възможност - да поиска политическо убежище в Сърбия. Самият той все още не е решил дали да предприеме този ход.

 

Накратко Василев засега остава в Сърбия, на своя адрес в Белград. Съгласно мярката си за неотклонение той трябва да се подписва в участъка всеки ден до екстрадицията.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.