Политическият пиар разказва за българските традиции от 18-ти век в новата си книга

В студиото на „Събуди се” гостуваха Мадлен и Нидал Алгафари. Политическият пиар коментира новата си книга, озаглавена „Боже, защо Господ лъже?”. „Господ го създадоха патриарси, пророци, шейхове и имами, които да могат чрез него да господстват над човешките души. Според мен Бог сме всички ние и всичко в света. Той не очаква и не изисква, докато Господ го прави постоянно”, заяви той.

 

Това е много българска книга, развива се между 1720-та до 1800-та година. Разказвам за обичаите на българите по това време, за които се знае много малко. Едни калушари или росалии – мъжка чета, която между Коледа и Богоявление лекуват с танц. Описал съм и нестинарите, лазаруването, Спасовден. И водата – много сме свързани с нея”, допълни той.„Оспорвам и 10-те Божии заповеди изцяло и напълно. Те са теологично лъжовни. Религията не е вяра. Вярата няма нужда от доказателства”, категоричен бе Алгафари.

 

Съпругата му Мадлен признава, че книгата първоначално е била замислена като сценарий. „Много се радвам, че Нидал започна да пише, защото той е изключителен разказвач с неземно въображение. Когато той започне да говори, хората млъкват. В книгата има картина, звук, мирис – човек се пренася там”, заяви психологът.

 

Целия разговор с Нидал и Мадлен Алгафари гледайте във видеото.